Skånska Akademiens Vänförening

Våra evenemang

Här ser du vad som är på gång
...liksom en del som redan ägt rum

På gång - datum att boka upp i Din kalender

Årets Medelpunkt


     Björn Ranelid


Skånska Akademien utnämner författaren Björn Ranelid till Årets Medelpunkt 2023.


Han är en stor vän av den skånska kulturen och har för många blivit en symbol och förespråkare för Skånes kulturidentitet. Akademiens motto "Kultur och Humor" stämmer i hög grad in på Björn Ranelid.


Prisceremonin sker i Höör


   lördagen 7 oktober


med början kl 11.30 på Kulturhuset Anders.

Alla välkomna dit!


Här finns detaljerat program (pdf).


Välkommen!FAVORIT I REPRIS

Backstage på Malmö Live


Som medlem får du nu en fantastisk möjlighet att komma på en guidad tur  "backstage" på Malmö Live Konserthus

Tisdag 17 oktober kl 18.00

Efter rundturen bjuder Vänföreningen på en enkel bit mat.


Vi samlas i receptionen kl 18.00 och går sedan runt i sällskap med en erfaren och kunnig ciceron: Chatarina Martinsson, Malmö SymfoniOrkesters bitr orkesterchef. Hon visar oss alla spännande utrymmen som finns för orkestrar, solister och utrustning. Lokaler som vanliga besökare aldrig får se. Rundvandringen tar cirka en timme.


Kostnad: Fritt för medlemmar

Anmälan: Mejla intresse till info@vanforeningen.com

Begränsat antal platser. Först till kvarn gäller.

Läs mer i inbjudan (pdf) som också mejlats ut till alla medlemmar.


After Work


Vårt nästa After Work hålls måndag 27 november.

Boka i din kalender redan nu.

Vi återkommer snart med program.

Event som varit

After Work 11 september


Föredrag av Peter Linde, docent i astronomi och ledamot i Skånska Akademien, samt Lena Sjöstrand, teol.dr, domkyrkokaplan och församlings­herde i Lunds domkyrka.

Klicka på bilden för större version.

Ett AW på Grand i Lund men två olika teman, men kanske (?) med många beröringspunkter.


Peter Linde, docent i astronomi, inledde på temat Utblick mot oändligheten. Peter fokuserade sin föreläsning på det rymdteleskop som skickades upp i rymden juldagen 2021 - och är efterföljaren till Hubbleteleskopet – James Webb Space Telescope. Peter berättade tekniskt om detta revolutionerande teleskop, och visade nytagna bilder för en hänförd publik. Med denna nya teknik kommer mänskligheten att få ny kunskap om galaxer, planeters bildande och annat som tillför världen ny kunskap och ny nytta. En ny astronomisk kunskapsera!


Efter denna vetenskapliga utflykt var det dags för domkyrkokaplan Lena Sjöstrand an knyta samman det himmelska med det jordiska. Lena berättade fängslande om Domkyrkans första 900 år – dess rötter, och dess framtid.

Även Lena visade bilder – dock lite mer lättolkade bilder – från firandet av Lunds domkyrka; från kyrkan, av nya fönstret och från besöket av kungaparet. Och mycket mer. Lena berättade stolt över domkyrkans arbete att vara en mötesplats för många för reflektion, upplevelse och förståelse.

Fler bilder hittar du på Facebook

som vi delar med Skånska Akademien.

Besök oss gärna där!

After Work

24 april 2023

Musikaliskt symposium på Jordberga

9 maj 2023


Ett välbesökt och mycket uppskattat symposium på Jordberga med temat ENERGI. Ytterligare en programpunkt hade lagts till, en internationell utblick av Maldivernas FN-ambassadör Thilmeeza Hussain. Den ursprungliga inbjudan (pdf-fil) finns här.

Backstage på Malmö Live, 20 april 2023


Vänföreningens medlemmar fick möjlighet att komma ”backstage” på Malmö Live Konserthus tillsammans med en utomordentligt kunnig och erfaren ciceron - Malmö Symfoniorkesters Biträdande orkesterchef, Chatarina Martinsson.


Det blev en mycket intressant upplevelse av ett fantastiskt konserthus. Huset har inte bara en vacker arkitektur, det är också en mycket genomtänkt och praktisk arbetsplats. Världens bästa konserthus?

ÅRSFESTEN 2023

Årets fest!


Nog blev det en magisk kväll när Skånska Akademien med Vänförening höll Årsfest på Grand i Lund. Skånsk kultur var temat och Director Martin Martinsson inledde med en exposé över Kulturlivet i Skåne. Och jo, nog är det övermåttan rikt. Det är bara att hålla med.


Därefter blev det dags för de båda legendariska etnologiprofessorerna Orvar Löfgren och Jonas Frykman, den senare även Akademieledamot, som berättade utifrån sin nya bok ”Kärlek och kärnfamilj – längtan, lust och oro” om varför barn och familj plötsligt under 30-, 40- och 50-talen blev föremål för olika politiska insatser.Oerhört intressant och beledsagat av härliga bilder.


Därpå begav vi oss betydligt längre tillbaka i tiden. Stina Larsson som skrivit boken ”Mannen ur skuggan” som handlar om Fabian von Fersen delgav oss sina vedermödor, som att forska i olika arkiv, begripa sig på slagfältets regler och lära sig inte bara tyska utan också att tyda 1600-talets tyska handstilar. Det blev också rusning efter båda böckerna därefter!


Så till musiken. De båda Akademieledamöterna Niklas Törnlund, text, och Gunnar Jansson, musik, hade tillsammans skapat en sångcykel, vars mäktiga uruppförande vi nu fick bevittna. För framförandet stod Jonas Samuelsson, baryton, och Magnus Gilljam, piano, båda verksamma på Malmö Opera. De bringade både verket och dess upphovsmän full rättvisa. De gav oss senare under kvällen också ett extranummer som hette duga, en ljuvligt sinnlig ”Så skimrande var aldrig havet”.

Aftonen avslutades också till den vackraste musik, Samuli Örnströmer, solocellist från Malmö SymfoniOrkester bjöd oss på bejublade cellosolon. Och allt detta i Grands stora, underbara sal, med mat och dryck i rikligt mått!


Av Ingela Jacobsson

Se bilder från festen i galleriet!


Våra senaste After Work


17 oktober och 5 deember 2022


Några personer du mött hos Skånska Akademiens och Vänföreningen event.

Vi ses snart igen! 

SKÅNSKA AKADEMIENS OCH VÄNFÖRENINGENS VÅRFEST


Måndag 2 maj, start kl 17.00

På härliga Grand Hotel i Lund.

Vårfesten var på temat Skånska slott och herresäten;

Gårdens betydelse för landskapet och Skånes utveckling.

Se programmet här intill.


Ciceroner för detta aktuella tema spännande ämne var kunniga och intressanta Hans Ramel, Peder Lamm och Ingrid Sarlöv Herlin. Dessutom blev det musikalisk underhållning av ackordeonisten Lars Holm och saxofonisten Inge Petersson-Lindbäck.


Och självklart en gemensam stund över en bit mat.

Helt enkelt - en härlig måndagkväll.


After Work i mars 2022

 


Måndag 21 mars, 18.00––19.30

After Work i Piratensalen på Grand Hotel i Lund

Heidi Avellan fick dessvärre tvingats lämna återbud pga personliga skäl och kunde inte delta denna kväll. Vi kommer dock att få se henne till hösten.


Ulf Körner, professor vid Nätverk och säkerhet vid Lunds universitet tog med oss på en resa som innehöll aktualiteter, vetenskap och skratt.


AfterWork i Oktober 2020

After Work i Okt 2020 Piratensalen Grand Hotel i Lund

Söderslätt – tidernas smörhåla
och När bubblor brister – om finansiell krishantering

Om dessa till synes oförenliga ämnen berättade
Ingela Jacobsson, tidigare museichef på Trelleborgs museer,
därtill sekreterare i Vänföreningen,
samt Bo Lundgren, nu ordförande i Öresundsbron
men tidigare såväl finansmarknadsminister
som riksgäldsdirektör.

Årets medelpunkt Oktober 2020

Kalle Lind!


Årets Medelpunkt 2020 – var Kalle Lind – profilen, skribenten, författaren… En lång drasut, med glimt i ögat och finurlighet i tal. Såväl Director Martin Martinsson som Secretaria Cajsa S Lund harangerade honom varmt och stilfullt.


Mikael Neuman och Lars Holm blandade sedan mest ekvilibristiska texter med dragspel, skönsång och allmän tokighet.


Som vi njöt, och som vi applåderade! Efter traditionsenlig marsch till det sköna Mittelenmonumentet vidtog en delikat fleskestej