Skånska Akademiens Vänförening

Våra evenemang

Här ser du vad som är på gång
...liksom en del som redan ägt rum

På gång - datum att boka upp i din kalender

Musikaliskt symposium på Jordberga

Tisdag 14 maj 2024


Med temat FRAMTIDENS MAT fortsätter den uppskattade symposieserien på Jordberga gods. Missa inte den här kvällen – intressanta föredrag inom ett högst aktuellt tema och fantastisk musikunderhållning.


Kvällen inleds kl 17.45 med en fördrink och 18.15 hälsas vi välkomna av arrangörerna. Hela programmet hittar du här i inbjudan (pdf).


Varmt välkomna!


PS.

Förra årets symposium hade energi som tema. Det kan du läsa om i Notifikationer nr 14.Event som varit

After Work på Grand 15 april  2024


Journalisten och dokumentärfilmaren Jan Samuelsson går i närkamp med ryktet om Skåne som ett nazistiskt fäste.

Är det sant? Hur går det ihop med att det är just här som nazisterna mött mest motstånd? Myter, falsarier och fakta hänger ihop – men skiljer sig också åt. Vi får en djupgående inblick i vårt lands sannolikt mest klantiga politiska rörelse någonsin: De svenska nazisterna. Inbjudan (pdf) finns här.


Vänföreningens årsmöte 2024


Mötet hölls 26 mars, digitalt via Teams för att så många som möjligt skulle kunna delta.

Årsmöteshandlingarna som pdf-dokument:

Kallelse - Dagordning - Verksamhetsberättelse - Ekonomisk berättelse - Revisionsberättelse

Dokumentet öppnas i ett separat fönster, varifrån du också kan spara ner det till dig själv.


Skånska Akademiens Årsfest 2024

Lördag 9 mars


Festklädda människor gick i strid ström uppför den imposanta trappan till Grands vackra Stora sal. Där inne lyste kristallkronorna över alla oss förväntansfulla och de stora, vackert dukade långborden bjöd oss att sitta ned. Maten fick vi dock vänta på ännu ett tag, först serverades en mer själslig spis. Director Martin Martinsson hälsade oss välkomna, inte minst glad över den stora mängden deltagare – så härligt att vi bara blir fler och fler! Men också Akademiens splitter nya bok – Skånska Paradoxer – gladde, ett antal av författarna inviterades dessutom upp på scen för att bjuda på lockande smakprov. Därtill med musikaliskt bidrag av Ute Goedecke och Per Mattsson från Ensemble Mare Balticum på så spännande instrument som fiddla och vevlira.

 

Det rent skånska företräddes av Mathias Strandberg, dialekt- och ortnamnsforskare, som berättade om olika skånska dialekter. Intressant, spännande och roligt! Efter mingel och festligt bubbel kom så maten! Grands kök hade ansträngt sig och serverade en delikat tallrik bestående av tupp tillagad på olika vis, därefter en sagolik moussetårta.

 

Kvällen avslutades som sig bör med musik. Pianovirtuosen Hans Pålsson – i ord beledsagad av poeten Niklas Törnlund förde ett underhållande samtal om Hans musik och denne gav också synnerligen njutbara prov på både Haydn och Schubert, bland flera andra klassiker. Vi var nog många som önskade att kvällen aldrig skulle ta slut!


Bilder från festen hittar du i vårt galleri.
Inbjudan (pdf).

Besök på Bokvärlden

Måndag 12 februari 2024


Vänföreningen besökte Bokvärlden i Malmö – en liten butik med den stora världens alla böcker, en underbar miljö för alla bokälskare. Theresa Benér, en av delägarna, berättade om butikens histora och gav oss aktuella boktips. Läs mer i inbjudan (pdf).


Några bilder från kvällen finns här i vårt galleri.


After Work

Måndag 27 november


Klicka på bilden så öppnas inbjudan som pdf i nytt fönster.

Backstage på Malmö Live, 17 okt 2023


En favorit i repris. Vänföreningens medlemmar fick återigen den unika möjligheten att gå backstage på Malmö Live Konserthus, tillsammans med en unikt kunnig ciceron Malmö Symfoniorkesters bitr. orkesterchef, Chatarina Martinsson. Besöket kan sammanfattas i ett ord: "Whoaw!!!”. Vilken akustik i konsertsalen! Vilken flexibilitet i huset! Vilken backstadgemiljö!

Årets Medelpunkt


     Björn Ranelid


Den 7 oktober utsåg Skånska Akademien författaren Björn Ranelid till Årets Medelpunkt 2023.


Bilder från evenemanget finns i galleriet.

Pressmeddelandet finns här som pdf.

After Work 11 september 2023


Ett AfterWork på Grand i Lund med två teman, men förvånansvärt många beröringspunkter? Docent Peter Linde tog oss med på en vetenskaplig utflykt med hjälp av nytagna bilder av James Webb Space Telescope. Hänförande bilder. En teknisk innovation som kommer att bidra till att öka kunskapen om planeters bildande och vår plats i galaxen. Domkyrkokaplan Lena Sjöstrand kopplade det himmelska med det jordiska och berättade fängslande om Domkyrkans första 900 år - dess rötter och dess framtid.


Peter Lindes tema var Utblick mot oändligheten där han fokuserade på det rymdteleskop som skickades upp i rymden juldagen 2021 - och är efterföljaren till Hubbleteleskopet – James Webb Space Telescope. Peter berättade tekniskt om detta revolutionerande teleskop, och visade nytagna bilder för en hänförd publik. Med denna nya teknik kommer mänskligheten att få ny kunskap om galaxer, planeters bildande och annat som tillför världen ny kunskap och ny nytta. En ny astronomisk kunskapsera!


Lena Sjöstrand fick knyta samman det himmelska med det jordiska. Hon berättade fängslande om Domkyrkans första 900 år – dess rötter, och dess framtid. Även Lena visade bilder – dock lite mer lättolkade bilder – från firandet av Lunds domkyrka; från kyrkan, av nya fönstret och från besöket av kungaparet. Och mycket mer. Lena berättade stolt över domkyrkans arbete att vara en mötesplats för många för reflektion, upplevelse och förståelse.


Bilder från kvällen finns i Galleriet.

Klicka på bilden för större version.

After Work

24 april 2023

Musikaliskt symposium på Jordberga

9 maj 2023


Ett välbesökt och mycket uppskattat symposium på Jordberga med temat ENERGI. Ytterligare en programpunkt hade lagts till, en internationell utblick av Maldivernas FN-ambassadör Thilmeeza Hussain. Den ursprungliga inbjudan (pdf-fil) finns här.


Ett reportage från symposiet finns att läsa i Notifikationer nr 14.

Backstage på Malmö Live, 20 april 2023


Vänföreningens medlemmar fick möjlighet att komma ”backstage” på Malmö Live Konserthus tillsammans med en utomordentligt kunnig och erfaren ciceron - Malmö Symfoniorkesters Biträdande orkesterchef, Chatarina Martinsson.


Det blev en mycket intressant upplevelse av ett fantastiskt konserthus. Huset har inte bara en vacker arkitektur, det är också en mycket genomtänkt och praktisk arbetsplats. Världens bästa konserthus?

ÅRSFESTEN 2023

Årets fest!


Nog blev det en magisk kväll när Skånska Akademien med Vänförening höll Årsfest på Grand i Lund. Skånsk kultur var temat och Director Martin Martinsson inledde med en exposé över Kulturlivet i Skåne. Och jo, nog är det övermåttan rikt. Det är bara att hålla med.


Därefter blev det dags för de båda legendariska etnologiprofessorerna Orvar Löfgren och Jonas Frykman, den senare även Akademieledamot, som berättade utifrån sin nya bok ”Kärlek och kärnfamilj – längtan, lust och oro” om varför barn och familj plötsligt under 30-, 40- och 50-talen blev föremål för olika politiska insatser.Oerhört intressant och beledsagat av härliga bilder.


Därpå begav vi oss betydligt längre tillbaka i tiden. Stina Larsson som skrivit boken ”Mannen ur skuggan” som handlar om Fabian von Fersen delgav oss sina vedermödor, som att forska i olika arkiv, begripa sig på slagfältets regler och lära sig inte bara tyska utan också att tyda 1600-talets tyska handstilar. Det blev också rusning efter båda böckerna därefter!


Så till musiken. De båda Akademieledamöterna Niklas Törnlund, text, och Gunnar Jansson, musik, hade tillsammans skapat en sångcykel, vars mäktiga uruppförande vi nu fick bevittna. För framförandet stod Jonas Samuelsson, baryton, och Magnus Gilljam, piano, båda verksamma på Malmö Opera. De bringade både verket och dess upphovsmän full rättvisa. De gav oss senare under kvällen också ett extranummer som hette duga, en ljuvligt sinnlig ”Så skimrande var aldrig havet”.

Aftonen avslutades också till den vackraste musik, Samuli Örnströmer, solocellist från Malmö SymfoniOrkester bjöd oss på bejublade cellosolon. Och allt detta i Grands stora, underbara sal, med mat och dryck i rikligt mått!


Av Ingela Jacobsson

Se bilder från festen i galleriet!

AFTER WORK


Hösten 2022

17 oktober och 5 deember 2022


Klicka på bilderna för att se pdf-version.

Några personer du mött hos Skånska Akademiens och Vänföreningen event.

Vi ses snart igen! 

VÅRFESTEN 2022


Arrangerad av Skånska Akademien och Vänföreningen på härliga Grand Hotel i Lund.


Temat var Skånska slott och herresäten: Gårdens betydelse för landskapet och Skånes utveckling.


Vårfesten på Grand Hotel i Lund hade lockat många deltagare. Den inleddes med intressanta föreläsningar av Hans Ramel från Öveds Kloster och Ingrid Sarlöv Herlin från SLU i Alnarp. Därefter blev det mat och dryck med musikalisk underhållning av Lars Holm och Inge Petersson-Lindbäck. Dessutom tog Akademiens egen Peder Lamm oss med på en historisk resa bland de skånska slotten.


Se bilder från festen i Galleriet.

After Work i mars 2022


Måndag 21 mars, 18.00––19.30

After Work i Piratensalen på Grand Hotel i Lund

Heidi Avellan fick dessvärre tvingats lämna återbud pga personliga skäl och kunde inte delta denna kväll. Vi kommer dock att få se henne till hösten.


Ulf Körner, professor vid Nätverk och säkerhet vid Lunds universitet tog med oss på en resa som innehöll aktualiteter, vetenskap och skratt.


Klicka på bilden för läsbar pdf-version.


AfterWork i Oktober 2020

After Work i Okt 2020 Piratensalen Grand Hotel i Lund

Söderslätt – tidernas smörhåla
och När bubblor brister – om finansiell krishantering

Om dessa till synes oförenliga ämnen berättade
Ingela Jacobsson, tidigare museichef på Trelleborgs museer,
därtill sekreterare i Vänföreningen,
samt Bo Lundgren, nu ordförande i Öresundsbron
men tidigare såväl finansmarknadsminister
som riksgäldsdirektör.

Årets medelpunkt Oktober 2020

Kalle Lind!


Årets Medelpunkt 2020 – var Kalle Lind – profilen, skribenten, författaren… En lång drasut, med glimt i ögat och finurlighet i tal. Såväl Director Martin Martinsson som Secretaria Cajsa S Lund harangerade honom varmt och stilfullt.


Mikael Neuman och Lars Holm blandade sedan mest ekvilibristiska texter med dragspel, skönsång och allmän tokighet.


Som vi njöt, och som vi applåderade! Efter traditionsenlig marsch till det sköna Mittelenmonumentet vidtog en delikat fleskestej


Se fler bilder i Galleriet.