Skånska Akademiens Vänförening

Våra evenemang

Här ser du vad som är på gång
...liksom en del som redan ägt rum

På gång - datum att boka upp i Din kalender

Backstage på Malmö Live

Torsdag 20 april kl 17.00


Vänföreningens medlemmar har fått möjlighet att komma ”backstage”, på Malmö Live Konserthus, och detta besök tillsammans med en utomordentligt kunnig och erfaren ciceron - Malmö Symfoniorkesters Biträdande orkesterchef, Chatarina Martinsson.


Antalet platser är begränsat till 25 personer - först till kvarn gäller.


Rundvandringen är kostnadsfri för Vänföreningens medlemmar och tar ca en timme. Vill man uppleva konserten får man själv boka biljett i vanlig ordning.


Anmäl ditt och din eventuella gästs intresse att närvara till info@vanforeningen.com. Du får därefter mejl tillbaka som bekräftar din plats/-er på besöket.


Se detaljerad inbjudan här (pdf).


Varmt välkommen med din amälan!


After Work på Grand

Måndag 24 april kl 18.00


Vi bjuder i vanlig ordning på två föreläsningar med mingelpaus emellan:

Akademieledamoten Bengt Knutsson talar om sin nya bok "Arnfebern" och vår landshövding Anneli Hulthén berättar om sin arbete.


Kostnadsfritt och ingen föranmälan.

Detaljerad inbjudan kommer snart.


Varmt välkommen!

Event som varit

ÅRSFESTEN 2023

Årets fest!


Nog blev det en magisk kväll när Skånska Akademien med Vänförening höll Årsfest på Grand i Lund. Skånsk kultur var temat och Director Martin Martinsson inledde med en exposé över Kulturlivet i Skåne. Och jo, nog är det övermåttan rikt. Det är bara att hålla med.


Därefter blev det dags för de båda legendariska etnologiprofessorerna Orvar Löfgren och Jonas Frykman, den senare även Akademieledamot, som berättade utifrån sin nya bok ”Kärlek och kärnfamilj – längtan, lust och oro” om varför barn och familj plötsligt under 30-, 40- och 50-talen blev föremål för olika politiska insatser.Oerhört intressant och beledsagat av härliga bilder.


Därpå begav vi oss betydligt längre tillbaka i tiden. Stina Larsson som skrivit boken ”Mannen ur skuggan” som handlar om Fabian von Fersen delgav oss sina vedermödor, som att forska i olika arkiv, begripa sig på slagfältets regler och lära sig inte bara tyska utan också att tyda 1600-talets tyska handstilar. Det blev också rusning efter båda böckerna därefter!


Så till musiken. De båda Akademieledamöterna Niklas Törnlund, text, och Gunnar Jansson, musik, hade tillsammans skapat en sångcykel, vars mäktiga uruppförande vi nu fick bevittna. För framförandet stod Jonas Samuelsson, baryton, och Magnus Gilljam, piano, båda verksamma på Malmö Opera. De bringade både verket och dess upphovsmän full rättvisa. De gav oss senare under kvällen också ett extranummer som hette duga, en ljuvligt sinnlig ”Så skimrande var aldrig havet”.

Aftonen avslutades också till den vackraste musik, Samuli Örnströmer, solocellist från Malmö SymfoniOrkester bjöd oss på bejublade cellosolon. Och allt detta i Grands stora, underbara sal, med mat och dryck i rikligt mått!


Av Ingela Jacobsson


Se bilder från festen i galleriet!


Våra senaste After Work


17 oktober och 5 deember 2022


Några personer du mött hos Skånska Akademiens och Vänföreningen event.

Vi ses snart igen! 

SKÅNSKA AKADEMIENS OCH VÄNFÖRENINGENS VÅRFEST


Måndag 2 maj, start kl 17.00

På härliga Grand Hotel i Lund.

Vårfesten var på temat Skånska slott och herresäten;

Gårdens betydelse för landskapet och Skånes utveckling.

Se programmet här intill.


Ciceroner för detta aktuella tema spännande ämne var kunniga och intressanta Hans Ramel, Peder Lamm och Ingrid Sarlöv Herlin. Dessutom blev det musikalisk underhållning av ackordeonisten Lars Holm och saxofonisten Inge Petersson-Lindbäck.


Och självklart en gemensam stund över en bit mat.

Helt enkelt - en härlig måndagkväll.


After Work i mars 2022

 


Måndag 21 mars, 18.00––19.30

After Work i Piratensalen på Grand Hotel i Lund

Heidi Avellan fick dessvärre tvingats lämna återbud pga personliga skäl och kunde inte delta denna kväll. Vi kommer dock att få se henne till hösten.


Ulf Körner, professor vid Nätverk och säkerhet vid Lunds universitet tog med oss på en resa som innehöll aktualiteter, vetenskap och skratt.


AfterWork i Oktober 2020

After Work i Okt 2020 Piratensalen Grand Hotel i Lund

Söderslätt – tidernas smörhåla
och När bubblor brister – om finansiell krishantering

Om dessa till synes oförenliga ämnen berättade
Ingela Jacobsson, tidigare museichef på Trelleborgs museer,
därtill sekreterare i Vänföreningen,
samt Bo Lundgren, nu ordförande i Öresundsbron
men tidigare såväl finansmarknadsminister
som riksgäldsdirektör.

Årets medelpunkt Oktober 2020

Kalle Lind!


Årets Medelpunkt 2020 – var Kalle Lind – profilen, skribenten, författaren… En lång drasut, med glimt i ögat och finurlighet i tal. Såväl Director Martin Martinsson som Secretaria Cajsa S Lund harangerade honom varmt och stilfullt.


Mikael Neuman och Lars Holm blandade sedan mest ekvilibristiska texter med dragspel, skönsång och allmän tokighet.


Som vi njöt, och som vi applåderade! Efter traditionsenlig marsch till det sköna Mittelenmonumentet vidtog en delikat fleskestej